Focustransitie, ’ether’discipline en lef

“De betere organisatie begint bij de kern met focus op de mens. Daarover ging onze vorige blog. Over het voeden van een optimale verbetercultuur vanuit je kernwaarden. Als we die gedachte doortrekken naar de praktijk van een MKB organisatie, dan vraagt dat voor veel bedrijven een focustransitie, etherdiscipline en lef.”

Om ons heen vinden verschillende grote transities plaats. Hierdoor kan je ook als MKB organisatie niet vasthouden aan oude modellen en structuren. Je merkt het op verschillende fronten. In het sollicitatiegesprek met de millennial, bij het acquireren van nieuwe klanten of het introduceren van een nieuw product of dienst. Vasthouden aan het oude brengt een reëel gevaar met zich mee, namelijk verlies van energie. De energie die je organisatie of merk aantrekkingskracht geeft. Wij geven die energie vorm en inhoud vanuit een doordachte merkboodschap/propositie om vervolgens met deze boodschap via verschillende middelen en kanalen de klant te activeren. Maar vaak stuiten we in de praktijk op een belangrijke energievreter. De ‘waan’ van de dag!

Maar we moeten ook…

Veel goede voornemens om de organisatie op een hoger niveau te tillen, stranden in de waan van de dag. Ja, we moeten aan de slag met onze kernwaarden, ja we moeten werken aan onze bedrijfscultuur en communiceren vanuit een centrale boodschap, maar we moeten ook… Hierdoor blijft de focus op vandaag. Er verandert dus niets. Hoe verplaats je die focus naar morgen of liever nog, naar de mensen die je daar gaan brengen? Dat vraagt ‘ether’discipline.

Doorbreken met discipline

Om de waan van de dag te doorbreken, moeten je mensen iets anders gaan doen. En niet alleen je marketingafdeling of sales. Tot in elke vezel van je organisatie moet de focustransitie, de nieuwe energie doordringen. Hoe? Met ‘ether’discipline. Ether als in: het hangt in de lucht. Het resoneert door de organisatie. Een trilling die mensen in beweging zet. Concreet? Nieuwe spelregels, andere KPI’s, verrassende ijkpunten, hoe je ze ook wil noemen, vanuit je kernwaarden (zie vorige blog). 

Houd deze disciplinaire maatregelen wel menselijk. Ze mogen de nieuwe ‘flow’ niet verstikken of verkrampen. Ze moeten juist inspireren. Enthousiasme ofwel energie opwekken. Misschien betekent dat wel dat je processen moet uitbesteden, automatiseren of helemaal laten vallen. Het vraagt in elk geval lef. Om los te laten, om nieuwe dingen te proberen, om te falen kortom om het oude af te sluiten.

In onze A5tien-aanpak draait het in stap vier van vijf om Afsluiten. Op een positief enthousiasmerende manier het oude achterlaten. In de vorm van bijvoorbeeld een kick-off of met behulp van stand-up sessies. Kortom, afsluiten en voortaan vanuit een nieuwe realiteit handelen. Door de hele organisatie heen is het niet meer de waan van de dag die bepaalt wat er gebeurt, maar zijn we met elkaar gericht op de mijlpalen van morgen.

Benieuwd wat A5tien voor jouw organisatie kan betekenen in het afsluiten van vandaag en focus houden op morgen? Neem contact op voor een eerste kennismaking en laat je inspireren door onze cases voor o.a. de maakindustrie, offshore en agro.

contact@a5tien.nl | 085 – 0653 712